top of page

Tropikal ispinozlarda E vitamininin faydası egzersize bağlıdır.

Güncelleme tarihi: 26 Ağu 2023

Okuyucu özeti :


Amerika Birleşik Devletleri'nin Rhode Island Üniversitesi Doğa Kaynakları Bilimleri Üniversitesi'nden Clara Cooper-Mullin, Wales A. Carter, Scott R. McWilliams ile Los Alamos Ulusal Labaratuarı'ndan Ronald S. Amato ve David Podlesak 'in kafes ortamındaki zebra ispinozları üzerinde yaptığı araştırmalarda kuşlar için önemli bir antioksidan olan E vitaminin uçuş kaslarındaki hücrelere ancak günde iki kez 60 dakikalık tünekler arası uçuş (zıplama) veya 8.5km serbest uçuş sorasında katılmaya başladığını tespit ettiler.


Bu bize gösteriyorki ispinozların özellikle üremesinde büyük fonksiyona sahip E vitaminin fayda göstermesi için kuşların egzersiz yapması çok önemlidir.


Çıkarımlar :

  1. Kuşlarınızın yaşam alanı doğru büyüklükte olmalı (bkz. https://www.finch.com.tr/post/finch-kafesi-nasil-olmali)

  2. Eğer serbest uçuşa izin verecek bir salmanız yoksa tünekleriniz kuşunuzun sorunsuz zıplamasına izin verecek şekilde konumlandırılmalıdır. (bkz. https://www.finch.com.tr/post/finch-kafesi-i%C3%A7in-aksesuar-se%C3%A7imi)


Tartışma :

  1. Doğru refah ortamını sağlamadan kuşunuza E vitamini yüklemek aslında umduğunuz etkiyi yaratmıyor olabilir mi?

  2. Salma ortamında kuşların daha üretken olması egzersize bağlı E vitaminini verimli kullanmalarıyla ilgili olabilir mi?


Orijinal makale özetinin Türkçe'ye çevrimi ( google translator) :


Diyetteki antioksidanların, enerji gerektiren yaşam olaylarıyla ilişkili oksidatif maliyetleri azaltmada etkili olup olmadığı, öncelikle bunların sindirim sisteminde başarılı bir şekilde emilmesini ve reaktif türlerin üretimiyle ilişkili bölgelere (örneğin mitokondri) taşınmasını gerektirir.


Uçan kuşlar yüksek enerji ve oksidatif talep altındadır ve kuşlar genellikle yabani ortamda besinsel antioksidanları yemelerine rağmen, tüketilen bu antioksidanların biyo yararlılığı tam olarak anlaşılamamıştır. İlk kez, yutulan bir lipofilik antioksidan olan α-tokoferolün bir ötücü kuşun uçuş kaslarındaki mitokondriye ulaştığını, ancak yalnızca düzenli egzersiz yapmaları durumunda (günde iki kez 60 dakikalık tünekler arası uçuş veya 8,5 km serbest uçuş ) sonrasında olduğu görüldü.


Döteryumlanmış α-tokoferol, egzersiz eğitimi almış zebra ispinozlarının kanında 6,5 ​​saat içinde ve göğüs kasından izole edilmiş mitokondride 22,5 saat içinde bulundu, ancak kafesteki hareketsiz kontrol kuşlarında hiçbir zaman mitokondriye ulaşmadı. Diyetteki bir antioksidanın kas mitokondrisine olan metabolik yönlendirmesinin bu hızlı hızı (bir gün içinde) ve kapsamı, bu tür diyet kaynaklarının günlük tüketiminin, uçuş kas metabolizmasının kaçınılmaz oksidatif maliyetlerini ödemeye yardımcı olabileceği anlamına gelir, ancak bu yalnızca düzenli egzersizle birleştirildiğinde.


Makalenin İngilizce orjinalini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.



95 görüntüleme0 yorum

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page