top of page

Kafes nasıl olmalı ?

Güncelleme tarihi: 11 Ağu 2023

Finchlerin yaşam olanı olan kafeslerin doğru seçimi küçük dostunuzun mutluluğu ve alacağınız keyif açısından en önemli konulardan biridir. Ülkemizde kıvrık gagalı ve kanarya grubu kuşlar ağırlıklı olduğundan finchlere özel ekipmanlar bilinmemekte, yanlış seçimler yapılabilmektedir.


Evcil finch türlerinin en yaygın olanları Avustralya menşe olanlardır. Bu sebeple bir çoğunun anavatanı olan Avustralya Victoria Eyaleti tarım bakanlığının yayınlamış olduğu

"Code of practice for the housing of cage birds" yani "kafes kuşlarının barındırılmasına ilişkin yönetmelik" 'i esas aldığımızda kafes ölçüleri aşağıdaki gibidir :


Temel kurallar :


  1. Herhangi bir amaçla herhangi bir taşıma aracıyla canlı kuş taşımak için kullanılan herhangi bir konteyner aşağıdaki ölçülere uygun olmalıdır. (Not: Bir kuş, elde tutulduğunda gagasının ucundan tüm kuyruğunun ucuna kadar ölçülür.)

  2. Uzunluk — içinde taşınacak en uzun kuştan %20'den (beşte bir) daha uzun olamaz ve içinde taşınacak en uzun kuşun boyunun iki katından fazla olamaz.

  3. Genişlik — Birden fazla kuşun taşınması durumunda, konteynerin tüm kuşların omuz omuza durması için yeterince geniş olması koşuluyla, minimum uzunluğun %50'si.

  4. Yükseklik — kuşların normal bir şekilde ayakta durabilmesi için yeterince yüksek olmalı ve normal bir duruşta dururken kuşun kafasından 50 mm'den daha yüksek olmamalıdır. Bunun istisnası, yüksekliğin 150 mm olacağı küçük ispinozlar (kafes 1) içindir. Yükseklik, yerde duran kuşların havalandırma deliklerini kapatmayacağı şekilde olmalıdır.

  5. Hiçbir kuş, farklı türden bir kuşla birlikte bir kapta taşınmamalıdır.

  6. Dövüşen kuşlar ayrı kaplarda sevk edilmelidir.

  7. Taşıma kafesinin zemini, kuşların güvenli bir şekilde yere basabilecekleri şekilde olmalıdır.

  8. Kabın her iki yanında ve her iki ucunda bir sıra halinde 4 cm'yi geçmeyecek aralıklarla 0,8 ila 1 cm çapında delikler açılarak veya kırpılarak yeterli havalandırma sağlanmalıdır. Delikler üst kenara yakın olmalıdır ancak bir kapak veya kapak yerindeyken tıkanmamasına dikkat edilmelidir.

  9. Havalandırma delikleri kırpılmalı veya delinmelidir. (Çivi ile delinerek açılan delikler kolayca tıkanır).

  10. Masif ahşap veya metal taşıma kasalarının bir tarafında, o taraftaki alanın en az yarısı kadar kuş kafasının dışarı çıkmasını önleyecek büyüklükte kuş teli veya kaynaklı kumaş bulunmalıdır.

  11. Kaplar, havalandırmayı engellememeye dikkat edilerek karartılmalıdır.

  12. Kaplardaki kuşlar gözetimsiz bırakılmamalı veya yüksek sıcaklıklara, rüzgara veya yağmura maruz bırakılmamalıdır.

  13. Gereksiz stresi azaltmak için, hayvanlar bir taşıma kabında minimum süreden daha uzun süre kapalı tutulmamalıdır.

  14. Taşıma iki saatten uzunsa yiyecek ve su sağlanmalıdır. Dökülmeyen bir kapta olmadıkça taşıma sırasında bir kaba su konulmamalıdır.

  15. Her kuş satıcısı, satışa sunduğu kuş türlerine uygun kaplar sağlamalıdır.


Kısa süreli taşıma kafesleri

  1. Bazı kuş türleri için sağlam, temiz bir karton kutu uygun olabilir. Daha büyük papağanlar ve kakadular mukavva veya yumuşak ahşabı çiğneyebilir ve bu türler için sağlam bir ahşap kutu veya metal kafes gereklidir.

  2. Kaplar yeni malzemeden olmalıdır. Süt kutuları, kavanozlar, plastik dondurma kutuları, kağıt ve plastik torbalar vb. kaplar kullanılmamalıdır.

  3. Konteynerler, içerdikleri türler için yeterince sağlam olmalı ve nakliye sırasında yaralanma veya kaçma olasılığını önlemek için güvenli bir şekilde kapatılmalıdır.

  4. Muafiyetler Sergiyi yürüten kuruluşun yönetim organı tarafından her bir tür için belirlenen büyüklükteki gösteri kafesleri, bir sergiye ulaşım için kullanılabilir.

  5. Ölçüm gerekliliklerini basitleştirmek için, aşağıdaki beş kafes boyutu tavsiye edilmiş ve her kafes için uygun olan kuşların boyutlarına ilişkin örnekler verilmiştir. Boyu 550 mm'yi geçen kanatlılar için kafesler yukarıdaki formüle göre belirlenecek ve sadece bir kanatlı içerecektir.


Bina içi kalıcı barındırma için kafes ölçüleri :

Kuş büyüklüğü

Minimum taban alanı (cm2)

Kuş sayısı

Minimum yükseklik (cm)

İlave her kuş için eklenecek taban alanı (cm2)

​100mm (10cm)

Örneğin, zebra, Küba, Gouldian, Bengal, Parrot finch, vb.

1000

1

34

500

Not : 20.000 m2'yi aşan taban alanına sahip kafesler minimum 150 cm yükseklikte olmalı ve fiziksel girişe izin vermelidir. Herhangi bir kafesin minimum uzunluğu ve genişliği, kafesteki en büyük kuşun uzunluğunun en az iki katı olmalıdır.



Tel aralığı


Özellikle küçük finch türlerinde tel aralığı kuşların kaçmaması veya kaçmaya çalışırken yaralanmamaları açısından önemlidir. Tel aralıklarını aşağıdakine uygun seçebilirsiniz.

Kuş türü

Max Tel Aralığı (mm)

Gouldian (Gökkuşağı), Bengal, Parrot, Masked, Çim, Parson, vb.

13mm

Çilek, ateş, baykuş, mumgaga, vb afrika grubu türler

11mm


DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER !

  1. Yatay tel dizimli üçgen çatılı muhabbet kuşu kafesi kullanmayın! Bu tip kafesler kıvrık gagalı kuşlar ve onların ekipmanlarına uygundur. Finch için dikey tel düzeninde dörtgen form kafesler tercih edin!

  2. Kafesininiz faydalı alanı tavan alanı kadardır. Tavan alanında kalabalık yaratacak, uçuşu ve hareketi engelleyecek ekipmanlar koymayın!

  3. 75cm e kadar olan kafeslerde kuşlarınınız kanat açarak uçamayacağından hareketlerini tünekler arası zıplayarak ileri-geri yönde gerçekleştirecektir. Bu sebeple tüneklerinizi birbirine dik olarak yerleştirmeyiniz! Kuşunuz iki tünek arasında rahatça zıplayabilmelidir.

  4. Yemlik ve sulukların üzerinde gelecek şekilde kuşlarınızın tüneyebileceği herhangi bir şey olmamalıdır. Aksi takdirde kuşlarınızın yem ve suları dışçı ile temas edecek ve hastalıklara yol açacaktır.


PROFESYONEL KAFES ÖNERİLERİ :



PROFESYONEL ALTLIK GRİT :


83 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page